Protecția împotriva fraudei și a abuzului de identitate
3. Explicații suplimentare
3.3. Frauda online și furtul de identitate în timpul cumpărăturilor
Ecrocii creează magazine online false care oferă produse de înaltă calitate la prețuri foarte mici. Aceștia acceptă plăți, dar fie livrează produse de calitate inferioară, fie nu livrează nimic. Victimele își pierd banii și nu primesc nicio marfă.
Aceste magazine false au adesea un aspect înșelător de real și oferă produse de înaltă calitate la prețuri extrem de mici pentru a atrage potențialii cumpărători. Comercianții frauduloși investesc adesea mult timp și efort pentru ca site-urile lor false să aibă un aspect profesionist. Aceștia folosesc imagini și descrieri ale produselor reale pentru a câștiga încrederea cumpărătorilor.
Când un client plasează o comandă și plătește pentru achiziție, escrocii primesc banii.
Nu se face nicio livrare, sau se livrează bunuri de calitate inferioară sau false..
Câteva magazine online frauduloase cer clienților să introducă informații personale, cum ar fi datele cardului de credit, numărul de asigurare națională sau adresa. Aceste informații pot fi folosite ulterior de către escroci pentru furtul de identitate și alte scopuri frauduloase.
Există și cazuri cunoscute în care escrocii au manipulat magazine online de încredere, de exemplu, redirecționările pentru procesul de plată sunt manipulate. Prin urmare, este important să verificați dacă are loc o redirecționare către serviciul de plată corect.